top of page

Blog

Search
  • Writer's pictureKryptoinvestor

Čo je Bitcoin a ako funguje?


V roku 2017 zažili kryptomeny obrovský boom. Najpopulárnejšou kryptomenou stále ostáva Bitcoin. Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo je Bitcoin, ako funguje a aké sú jeho výhody oproti ďalším kryptomenám.


Bitcoin je digitálna kryptomena, ktorá funguje na decentralizovanej databáze nazývanej blockchain. Celá sieť bitcoinu je tvorená počítačmi a zariadeniami užívateľov siete. Bitcoin vznikol kvôli tomu, aby nahradil klasický platobný systém a umožniť posielať a platiť bez potreby účasti tretích strán (banky).


Výhody Bitcoinu

Bitcoin sa vyznačuje množstvom výhod:

  • poplatky za transakcie sú veľmi nízke

  • môžete ho používať v každej krajine

  • Váš účet nemôže byť zmrazený

  • žiadna centrálna banka ani vlády nemôžu bitcoin zakázať

Bitcoiny sa uchovávajú v digitálnej peňaženke, ktorú si môžete nainštalovať do svojho počítača, tabletu či smartfónu. Platenie bitcoinom je rovnako jednoduché ako poslanie emailu a s bitcoinom si môžete kúpiť čokoľvek. Platby bitcoinom sú jednoduché, rýchle a hlavne neprechádzajú cez tretiu stranu. Všetky bitcoiny sú poslané priamo od osoby k osobe prostredníctvom internetu.


Sieť bitcoinu je zabezpečená jednotlivcami, baníkmi (po anglicky mineri). Baníci sú odmeňovaní novo generovanými bitcoinami za overovanie transakcií. Táto odmena sa každé štyri roky znižuje na polovicu. Po tom, ako sú transakcie overené, sú zaznamenané vo verejnej "knihe" známej ako blockchain.


Bitcoin otvára úplne novú platformu pre inovácie. Software bitcoinu je kompletne otvorený a ktokoľvek si môže prezrieť jeho kód. Preto po úspechu bitcoinu, množstvo ďalších vývojárov sa snaží bitcoin napodobniť alebo ho vylepšiť vytvorením novej kryptomeny.


Bitcoin mení financie rovnako ako web zmenil uverejňovanie. Keďže všetci majú prístup k celosvetovému trhu, bude to prosperovať. Bitcoin je výborný spôsob ako môžu spoločnosti znížiť prevodné náklady pri podnikaní.


Pre zhrnutie si pozrite krátke video, ktoré v jednoduchosti vysvetľuje čo je bitcoin.


Oplatí sa investovať do Bitcoinu?

Bitcoin a ďalšie kryptomeny sú len na začiatku svojej existencie. Čoraz viac spoločností a firiem sa zaujíma o technológiu blockchainu. Dokonca už naj na slovensku si môžete kúpiť kávu alebo elektroniku za Bitcoin. Táto postupná akceptácia nového platidla sa podpísala na neskutočnom raste ceny v minulom roku 2017, kedy sa cena vyšplhala na rekordných 20 000 USD za 1 BTC .


Svetoví odborníci hovoria o Bitcoine, že toto je len začiatok a v priebehu ďalších rokov môže jeho cena vyrásť aj na neuveriteľných 100 000 USD. Preto investovanie do Bitcoinu na aktuálnych cenách (cca 8 000 USD za 1 BTC) môže byť neskôr veľmi výnosné.

0 comments
bottom of page